Klimat Thailand

Klimatet i Thailand är ofta varmt och fuktigt, och landet har tre olika årstider: den torra säsongen, regnperioden och den svala säsongen. Thailand har dessa typer av klimat eftersom det ligger i den tropiska regionen i Sydostasien.

På grund av närheten till ekvatorn är landet ständigt utsatt för solljus under hela året. Som en direkt följd av detta är temperaturen och luftfuktigheten ganska hög. Landets varma och fuktiga klimat beror dessutom delvis på monsunvindarna som blåser över Indiska oceanen.

Torkperiod

Temperaturen i Thailand kan nå upp till 40 grader Celsius under den varma säsongen, som pågår från mars till juni och varar i nästan sex månader. Den här tiden på året kännetecknas av soliga dagar och relativt lite nederbörd.

Det är en populär tid för semesterfirare att besöka området. De höga temperaturerna och den höga luftfuktigheten kan dock orsaka obehag för vissa människor.

Regnsäsong

Stor nederbörd förekommer i hela Thailand under månaderna juli till oktober, vilket motsvarar landets monsunsäsong. Detta gäller särskilt i de södra och centrala delarna av landet.

Den här tiden på året kännetecknas av molnig himmel och enstaka åskväder, vilket kan leda till översvämningar i vissa regioner. Temperaturen tenderar att vara lägre under den här säsongen än under den varma säsongen, med medeltemperaturer mellan 25 och 30 grader Celsius.

Skylsäsong

Månaderna november-februari är Thailands svala säsong, som kännetecknas av behagliga temperaturer och mycket lite regn. Säsongen pågår i fyra månader. Den här säsongen kännetecknas av molnfri himmel och behagligt väder, vilket bidrar till dess popularitet bland resenärer. Temperaturen under den här säsongen ligger ofta runt 25 grader Celsius dagligen.

Norra Thailand

Klimatet i norra delen av Thailand skiljer sig från klimatet i resten av landet. Den torra säsongen i den här delen av världen pågår från juni till oktober, medan den varma och fuktiga säsongen bara varar från mars till maj.

Månaderna november-februari utgör den kalla årstiden i denna region, som kännetecknas av tät dimma och isiga temperaturer, med en genomsnittlig temperatur på omkring 15 grader Celsius. Denna säsong varar i fyra månader.

Visa 14 dagars väderprognos för Thailand

Klimat Thailand per månad
Om du planerar att resa till Thailand kan du kolla in dessa välkända resebyråer. Resenärerna anser att de är de bästa och erbjuder bra priser för alla budgetar.

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Dagtid 32 33 34 35 34 33 32 32 32 32 32 31
Natt 23 25 27 28 28 27 26 26 26 26 25 24
Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Nederbörd 14 10 26 43 83 81 78 78 117 171 61 13
Dagar
regn
7 6 11 15 23 23 26 25 26 26 13 5
Dagar
torra
24 22 20 15 8 7 5 6 4 5 17 26
Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Sol timmar
per dag
9 10 9 10 11 10 8 7 7 7 7 7
Vindstyrka
i Bft
2 2 3 3 2 3 3 2 2 2 2 2
UV-index 7 7 8 8 8 7 7 7 7 7 7 7

Resor och boende Thailand

Flygbiljetter

Letar du efter ett flyg till Thailand? Ta ombord på ett av dessa flygbolag.

Bästa tiden att åka till Thailand

Var är den bästa tiden att besöka Thailand? Det beror på vilka prioriteringar du gör när du reser. De milda och torra månaderna november-februari är idealiska för att se landet och lära sig mer om dess rika historia och kultur. Temperaturen under dessa månader varierar från 22 grader Celsius till 35 grader Celsius, vilket ger det bästa vädret på året. Detta är säsongen för att vandra, åka runt och se Thailands många museer och historiska platser.

Mellan november och april, när vädret är klart och torrt, är Thailand som bäst för strandbesökare. Temperaturen i Andamansjön och Thailandsbukten ligger då i genomsnitt mellan 28 och 32 grader Celsius. Vilken som helst av landets vackra stränder skulle vara perfekt nu, oavsett om du är på humör för lugn och ro eller en vild fest. Du måste bara veta att stränderna kan vara överfulla under denna period, och ha det i åtanke.


Regnsäsongen i Thailand (maj-oktober) är den perfekta tiden att åka dit om du är ute efter en billigare resa. Temperaturen varierar mellan 27 och 35 grader Celsius under dessa månader och luftfuktigheten är hög. De flesta duscharna är korta, så du kan fortfarande vara ute även om du besöker oss under regnperioden. När färre människor är på plats är det mer sannolikt att hotell och flygbolag erbjuder rabatter.

Thailands nationalparker och naturreservat är särskilt vackra och fridfulla vid den här tiden på året, tack vare frodigt lövverk och strömmande vattenfall. Res till Thailand när som helst på året och du kommer garanterat att få en unik upplevelse tack vare det vackra landskapet, den blomstrande kulturen och de varma människorna.

Thailand väder per månad

Hur är det genomsnittliga vädret i en viss månad i Thailand? Låt oss ta reda på det! Klicka på en månad för att se alla månadsgenomsnitt för solsken, höga och låga temperaturer, procentuell chans för regn per dag, snöfall och antal regniga dagar.


Väderupplevelser Thailand

Har du varit i Thailand?

Berätta hur du upplevde vädret i Thailand och du kan vinna 1000 kr!

Din e-post kommer inte att inkluderas i utvärderingen och kommer inte att lämnas ut till tredje part.

Genom att skicka uppgifterna accepterar du vår Sekretess

Kända öar i Thailand.

Populära städer och byar i Thailand

Städer och byar i Thailand

Vanliga frågor

Var är Thailand?

Thailand ligger i en rak linje ungefär 8.096 km från Sverige (Stockholm → Bangkok).

Hur lång tid tar flyget till Thailand?

Flytiden från Stockholm Arlanda till Thailand är ungefär 11 h. 20 min.

Vilka är de största flygplatserna i Thailand?

Dessa är de största flygplatserna i Thailand:

  • Don Mueang International Airport (DMK) i Bangkok
  • Suvarnabhumi Airport (BKK) i Bangkok
  • Chiang Mai International Airport (CNX) i Chiang Mai
  • Hat Yai International Airport (HDY) i Hat Yai
  • Ubon Ratchathani Airport (UBP) i Ubon Ratchathani
  • Khon Kaen Airport (KKC) i Khon Kaen
  • Udon Thani Airport (UTH) i Udon Thani
  • Nakhon Si Thammarat Airport (NST) i Nakhon Si Thammarat
  • Surat Thani Airport (URT) i Surat Thani
  • Phuket International Airport (HKT) i Phuket

Hur många invånare finns det i Thailand?

Thailand har ungefär 69.037.513 invånare.

Hur stor är Thailand?

Området för Thailand är runt 514.000 km². Den är 1,5x större än Sverige.

Vad är huvudstaden i Thailand?

Huvudstaden i Thailand är Bangkok.

Vad är riktnumret för Thailand?

Riktnumret för att ringa Thailand är +66.

Har du sett ett misstag?

Skicka ett e-postmeddelande till oss. Vi är tacksamma för din hjälp.